Gramatica poate fi TARE!

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

...................................


    Alcatuirea corecta a unui rezumat

    avatar
    VoodooDoll


    Mesaje : 2
    Data de înscriere : 05/08/2009

    Alcatuirea corecta a unui rezumat Empty Alcatuirea corecta a unui rezumat

    Mesaj  VoodooDoll Mier Aug 05, 2009 10:13 am

    Cum redactarea unui rezumat al unui text literar este o cerinţă des întâlnită la teste sau la teze, ar fi bine să vă amintiţi mereu regulile întocmirii unui rezumat corect şi complet :

    În rezumat se relatează doar întâmplările semnificative ale textului literar, fără punctarea detaliilor mai puţin importante pentru desfăşurarea acţiunii .
    Un rezumat se redactează urmărind urmartorii paşi :
    - citiţi textul cu atenţie şi , în cazul în care sensurile unor cuvinte nu vă sunt cunoscute, căutaţi-le în dicţionar
    Exclamation -formulati ideile principale ale textului dat,în propoziţii sau fraze cât mai simple, fără amănunte nesemnificative asupra întâmplărilor
    -pe baza ideilor principale, alcătuiţi o scurtă compunere ,adăugând amănunte semnificative pentru textul dat,fără însă a abuza de acestea
    -recititi rezumatul,corectând greşelile de ortografie sau punctuaţie

    În vederea redactării unui bun rezumat, se au în vedere regulile de punctuaţie şi de ortografie Exclamation De asemenea trebuie evitate orice fel de mărci de afectivitate,că relatarea subiectivă sau folisirea verbelor şi pronumelor la persoanele I-a şi a II-a .
    Exclamation În conţinutul rezumatului nu trebuie să introduceţi păreri personale asupra întâmplărilor sau asupra personajelor şi nici să folosiţi citate sau dialoguri.
    În continuare va voi expune un model de rezumat al textului “Iapa lui voda” (M. Sadoveanu- volumul “Hanu Ancuţei”) :





    “Iapa lui Voda” – Mihail Sadoveanu

    Rezumat


    Într-o toamnă de demult,când roadele viei au fost foarte bogate , la hanul Ancuţei a început vremea petrecererilor şi a povestirilor . Era acolo un om străin de locurile acelea, un razas căruia I se spunea comisul Ioniţă şi care însufleţea petrecerile cu istorisirile sale. Acest razas avea un cal slab şi pintenog, despre care spunea că este de viţă nobilă . Provocat de luarea în râs a celorlalţi, comisul a povestit atunci istoria cu iapa sa din tinereţe.
    Cu mult timp în urmă, acesta se afla tot la hanul Ancuţei şi se pregătea să plece, când a sosit un boier într-o trăsură pe arcuri, şi poftindu-l comisul pe boier la o oală cu vin, a început să-I povestească acestuia pricina pentru care dorea să ajungă la Voda. Ani de zile familia razasului s-a judecat cu vrăjmaşul lor, însă în zadar . De aceea s-a horatat să mearge la Voda ,iar dacă nici acesta nu I-ar face dreptate, atunci îl va pofti pe Voda să îi pupe iapa nu departe de coadă . Boierul a râs la auzul acetor vorbe, a băut must proaspăt şi apoi s-a urcat în trăsură, continuându-şi drumul.Comisul Ioniţă a plecat şi el, şi o dată ajuns la Iaşi, a înnoptat la un han de peste drum de Curtea Domnească.
    A doua zi nu mică I-a fost mirarea când ,trecând de gărzile domnitorului, a constatat că Voda nu era nimeni altul decât boierul de la han. Totuşi,nepurtandu-I pică pentru vorbele de la han ,domnitorul I-a făcut dreptate şi a trimis un slujitor să îl însoţească până la Drăgăneşti.
    Încheind povestirea şi demostrand cum iapa sa este de viţă nobilă ,fiindcă l-a întâlnit pe Voda în persoană , comisul Ioniţă cerut să mai primească vin în ulcele ,pentru a începe o nouă istorisire.

      Data/ora curentă este: Lun Mai 13, 2024 6:53 am